
Dateles (Latīņu valodā: Phoenix Dactylifera) mēdz saukt arī par tuksneša maizi un dzīvības ogām, jo tās spēj nodrošināt cilvēku ar daudzām svarīgākajām uzturvielām. Arābi teic, ka Dievs apveltījis dateles ar četrām lieliskām spējām: glābt no bada, sniegt baudu, atbrīvot no nelāgām domām un ārstēt.
Žāvētajās datelēs ir līdz 88% ogļhidrātu, pārsvarā glikoze un fruktoze, ko organisms var ātri izmantot, lai iegūtu enerģiju, kas vajadzīga fiziskai vai garīgai darbībai. Tiek apgalvots, ka dateles uzlabojot domāšanas produktivitāti par 20%.
100 gramos žāvētu dateļu ir 230-280 kCal. Tām raksturīga minerālvielu daudzveidība: dzelzs, varš, magnijs, cinks, mangāns, kālijs, fosfors, kalcijs, kobalts, kadmijs, alumīnijs, sērs, bors, arī fluors, selēns u.c. Ar desmit labām datelēm var uzņemt diennaktij nepieciešamo magnija, vara un sēra devu, kā arī pusi no dzelzs un ceturto daļu no kalcija devas.
Tā kā dateles satur 6-11% balastvielu, tās palīdz pret aizcietējumiem, veicina labo baktēriju vairošanos zarnu traktā, līdz ar to stimulē organisma imunitāti un rūpējas par zarnu audzēju profilaksi. Turklāt dateles satur 23 aminoskābes, no kurām vairākums citos augļos nav atrodamas. Vēl datelēs ir A un B grupas vitamīni. Svaigas dateles satur arī C vitamīnu. Dateļu sulu un novārījumu tautas medicīnā lieto pret saaukstēšanos. Dateles iesaka ēst sirds un asinsvadu slimību profilaksei. Austrumos dateles ir arī plaši pazīstams afrodīzijs. Stāsta, ka ar tām mielojušies abi Tūkstoš un vienas nakts pasaku galvenie varoņi.
Uzziņai!
*Dateļu palmas ir senākie un svarīgākie oāžu koki Āfrikas un Dienvidrietumu Āzijas teritorijās;
*Nozīmīgākā ražas iegūst Tunisijā, Irānā, Irākā, Pakistānā un Izraēlā;
*Ziedi veidojas februārī;
*Ražas novākšana sākas septembrī;
*Žāvētas dateles ir garenas, ovālas formas augļi ar brūnu, dažām šķirnēm zilganu krāsu;
*Garša- ļoti salda, pat medaina un bagātīga;
*Ir dateles ar kauliņu un bez kauliņa.
Dateles, žāvēti palmas augļi, ir vieni no kalorijām bagātākajiem produktiem, turklāt kalorijas veido vienkāršie ogļhidrāti: 100 gramos ir 270 kilokalorijas un citu labumu, tostarp B5 vitamīns, kas veicina fizisko izturību. Iespējams, tāpēc senajos rakstos teikts, ka dateļu ēšana ir stingrā saistībā ar spermas kvalitāti un kvantitāti. Lai veicinātu seksuālo apetīti, esot jāēd sīki kapātas dateles, sajauktas ar kokosrieksta gabaliņiem un plaucētām mandelēm. Savukārt dateļu uzlējumam piemīt saaukstēšanos un nervus dziedinošas īpašības (lai pagatavotu depresiju un bezmiegu mazinošu uzlējumu, sešām datelēm izņem kauliņus, sasmalcini, pārlej ar glāzi verdoša ūdens un ļauj stundu ievilkties; izdzer divās trijās reizēs ar visiem biezumiem). Taču tiem, kam ar seksualitāti un omu viss ir kārtībā, jāatceras, ka dateles ir smaga, ilgi sagremojama barība, kas tomēr lieti noder, ja strauji jāatgūst spēki.
Diemžēl Latvijā dateles neaug, tāpēc mums jābūt mierā ar to, ko atsūta no siltajām zemēm. Taču, pirms atver maku, izpēti, vai dateles nākušas no to dzimtenes – Marokas, Tunisijas, Turkmenistānas –, jo tur atšķirībā no Eiropas dienvidiem augļus žāvē saulē, nevis jaudīgās žāvētavās, tiem nepievieno arī cukuru un konservantus un krietni mazāk apstrādā ar sēra dioksīdu (labākai krāsai un glabāšanai). Ja vien vari atļauties un esi pārliecināts, ka tevi nemāna, pērc bioloģisko produkciju, jo ķimikāliju rūpnieciski žāvētos augļos ir daudz. Un vēl – atceries, ka labas kvalitātes dateles ir gaiši brūnas, spīdīgas un nav salipušas. Ja žāvētās dateles nespīd, ir sausas un miltainas, tās pāris gadu ir aizkavējušās noliktavā vai tev mēģina pārdot... lopbarību (kaut arī augstvērtīgu). Mājās vērtīgo pirkumu glabā sausā, vēsā un tumšā vietā, bet, ja gadās tās sataupīt pārāk ilgi, vari «atdzīvināt» ar šalti karsta ūdens vai vīna.
Dateles līdzas melnajām plūmēm, aprikozēm, rozīnēm un vīģēm ir vienas no žāvēto augļu maisījuma vaļiem, kopā ar vistu tās ir neatņemams papildinājums austrumnieciskajam kuskusam un citiem gaļas ēdieniem. Kapātas dateles, drusku čili asumam, sauss sarkanvīns un cūkas fileja – vienkārši, ātri un garšīgi! Dateles ir labs papildinājums arī augļu salātiem – nevajadzēs citu saldinātāju. Dateles kopā ar riekstiem un citiem žāvētajiem un svaigajiem augļiem ir piemērots pamats desertam, saldumiem un pildījumiem.
Tās uzturā lieto gan svaigas, gan žāvētas. Tās ir kalorijām bagātākais auglis – 100 grami dateļu satur 270 kilokaloriju. Datelēs ir daudz cukura – 60 līdz 65 procenti, tas ir krietni vairāk nekā jebkurā citā auglī. Datelēs ir oksitocīns, kas mūsdienu medicīnā tiek izmantots kā līdzeklis, kam ir būtiska loma sievietes organismā dzemdību laikā. Oksitocīna vērtīgo īpašību dēļ to nereti dēvē par ātru dzemdību līdzekli.
Unikāls ir fakts, ka tas pēc dzemdībām darbojas mātes organismā kā viela, kas palīdz krūtīs veidoties pienam. Dateles ir bagātas ar kalciju, fosfātiem, B grupas vitamīniem, magniju, beta karotīnu. Datelēs ir daudz fruktozes, kas veicina cukura daudzuma palielināšanos asinīs. Ar to lietošanu jāuzmanās cilvēkiem, kam ir cukura diabēts; nav ieteicamas arī tiem, kam ir gremošanas trakta traucējumi. Dateles var daudzveidīgi izmantot dažādos ēdienos – salātos, desertos, pildījumos, tās ir laba piedeva gaļas ēdieniem.
Dateles ir interesants auglis, ļoti salds. Tajās ir daudz cukuru. Protams, paralēli cukuriem ir arī vitamīni, minerālvielas un balastvielas. Tajās ir vairāk olbaltumvielu nekā citos augļos. Salīdzinot dateles ar konditorejas izstrādājumiem, piemēram, cepumiem, priekšroka neapšaubāmi tiek dota žāvētiem augļiem, arī datelēm. Tās ir labs papildinājums ēdienkartē, ātra uzkoda, kas noderīga enerģijas uzņemšanai, smadzeņu un muskuļu darbībai. Visi žāvētie augļi ir labi koncentrāti. Ar dateļu lietošanu jāuzmanās tiem, kuriem ir cukura diabēts, taču pāris dateles jau noteikti var apēst, un šāds saldums būs labāks nekā kāds konditorejas izstrādājums.
Afrodiziaks datele ir palmas auglis. Ir apmēram 17 veidu dateļļpalmu, bet tikai dažu no tām augļi ir ēdami un tie visbiežāk tiek lietoti žāvētā veidā.
Dateles ir lielā cieņā islama pasaulē, jo leģenda vēsta, ka tās regulāri lietojis prāvietis Muhameds. Korānā dateles ir pieminētas 29 reizes.
Senatnē arābu karotāji vienmēr ņēma līdzi žāvētas dateles, lai stiprinātos ar tām starp kaujām un pārgājienos.
Pastāv uzskats, ka dateles satur visas cilvēkam nepieciešamās barības vielas, tāpēc, ēdot tikai dateles un dzerot ūdeni mierīgi var izdzīvot vismaz pāris gadus.
Kā vairums augu, dateles vispār nesatur holesterīnu.
Tā kā dateles ir saldas, satur lielu daudzumu derīgu vielu un tajās nav kaloriju, tās iesaka lietot saldumu vietā visiem, kuri "sēž uz diētas".
Dateles palīdz cīņā pret onkoloģiskām saslimšanām, turberkulozi, infekcijas saslimšanām un galvas smadzeņu darbību padara par 20% produktīvāku.
Augi
vērtīgākie, kurus iesaka biežāk ietvert ēdiena
Eksperti, pētot ziņas par ēdienu sastāvu, nosaukuši vērtīgākos, kurus iesaka biežāk ietvert ēdienkartē.
1. Aprikozes
Aprikozēs ir beta karotīns, kas organismā pārvēršas par A vitamīnu, tas cīnās pret vēzi.
2. Avokado
Tajā ir nepiesātinātie tauki. Avokado pazemina holesterīna līmeni asinīs.
3. Avenes
Skābes, kuras atrodas avenēs, palīdz apstādināt vēža šūnu vairošanos, pazemina holesterīna līmeni, samazina iespēju saslimt ar sirds-asinsvada slimībām.
4. Mango
Vidēja izmēra auglī ir 57 miligrami C vitamīna, kas ir gandrīz dienas deva. Palīdz artrīta slimniekiem, stiprina imūnsitēmu.
5. Melone
Puse melones satur 117 miligramus C vitamīna un 853 miligramus kālija (kālijs pazemina asinsspiedienu). Auglī ir beta karotīns - viens no spēcīgākajiem antioksidantiem.
6. Dzērveņu sula
Palīdz cīņā ar infekcijām un baktērijām.
7. Tomāti
Galvenais - likopēns (labāk uzsūcas kopā ar taukiem, piemēram, olīveļļu) - viens no spēcīgākajiem karotīniem, darbojas kā antioksidants. Tomāti samazina resnās zarnas vēža risku par 50% - ja tos ēd katru dienu.
8. Rozīnes
Dzelzs avots, kas palīdz nogādāt skābekli audos.
9. Dateles
Kālija avots, satur vitamīnu B6, kas atbild par «labsajūtas hormonu», pazemina holesterīnu.
10. Citrons
Labs vēža profilaksei, lielisks C vitamīna avots.
11. Sīpols
Viens no spēcīgākajiem flavonoīdiem. Ieteicams vēža saslimšanas riska mazināšanai.
12. Artišoks
Ādas vēža saslimšanas riska mazinošs, jo satur silimarīnu, palīdz kontrolēt holesterīna līmeni asinīs.
13.Ingvers
Bez visām pozitīvajām pretinfekcijas īpašībām, to var lietot pret sliktu dūšu.
14. Brokoļi
To sastāvā esošās vielas aizsargās pret krūts vēzi. Tajos ir daudz C vitamīna un beta karotīna.
15. Spināti
Tajos esošās vielas ir izcilas redzes uzlabošanai un jaunības saglabāšanai.
16. Ķīnas kāposti
Tajā esošās vielas palīdzēs aizsargāt no krūts vēža un pazeminās estrogēnu līmeni asinīs.
17. Ķirbji un to radinieki
Ieteicami īpaši ziemā kā C vitamīna un beta karotīna avots.
18. Kreses
Ar tajās esošajiem C un E vitamīniem jūs būsiet pasargāti no vēža.
19. Ķiploks
Pazemina holesterīna līmeni, pazemina asinsspiedienu, samazina kuņģa un resnās zarnas vēža risku.
20. Balanda
Magnija, B2 vitamīna un dzelzs avots.
21.Kviešu asni
Magniju visai dienai nodrošinās viena ēdamkarote diedzētu graudu, satur E vitamīnu.
22. Lēcas
Uzlabo sirdsdarbību, samazina krūts vēža risku. Lielisks proteīnu avots.
23. Zemes rieksti
Par 20% samazina sirds slimību risku.
24. Pupas
Samazina sirds slimību risku, ieteicamas grūtniecēm.
25. Jogurts ar zemu tauku saturu
Kalcijs stiprinās kaulus, baktērijas palīdzēs cīņā ar dažādām saslimšanām.
26. Piens ar zemu tauku saturu
Labas redzes garants, labs pret ekzēmu un alerģiju. Tajā daudz kalcija un D vitamīna.
27. Vēžveidīgie
Vitamīna B12 avots, dažādi minerāli, dzelzs, magnijs, kalcijs un citas labas lietas.
28. Lašveidīgās zivis
Galvenais omega-3 taukskābju avots, kas palīdzēs sirds slimībām atkāpties.
29. Krabjveidīgie
Cinka un B12 vitamīna avots.lone
6. Dzērveņu sula
Palīdz cīņā ar infekcijām un baktērijām.
7. Tomāti
Galvenais - likopēns (labāk uzsūcas kopā ar taukiem, piemēram, olīveļļu) - viens no spēcīgākajiem karotīniem, darbojas kā antioksidants. Tomāti samazina resnās zarnas vēža risku par 50% - ja tos ēd katru dienu.
8. Rozīnes
Dzelzs avots, kas palīdz nogādāt skābekli audos.
9. Dateles
Kālija avots, satur vitamīnu B6, kas atbild par «labsajūtas hormonu», pazemina holesterīnu.
10. Citrons
Labs vēža profilaksei, lielisks C vitamīna avots.
11. Sīpols
Viens no spēcīgākajiem flavonoīdiem. Ieteicams vēža saslimšanas riska mazināšanai.
12. Artišoks
Ādas vēža saslimšanas riska mazinošs, jo satur silimarīnu, palīdz kontrolēt holesterīna līmeni asinīs.
13.Ingvers
Bez visām pozitīvajām pretinfekcijas īpašībām, to var lietot pret sliktu dūšu.
14. Brokoļi
To sastāvā esošās vielas aizsargās pret krūts vēzi. Tajos ir daudz C vitamīna un beta karotīna.
15. Spināti
Tajos esošās vielas ir izcilas redzes uzlabošanai un jaunības saglabāšanai.
16. Ķīnas kāposti
Tajā esošās vielas palīdzēs aizsargāt no krūts vēža un pazeminās estrogēnu līmeni asinīs.
17. Ķirbji un to radinieki
Ieteicami īpaši ziemā kā C vitamīna un beta karotīna avots.
18. Kreses
Ar tajās esošajiem C un E vitamīniem jūs būsiet pasargāti no vēža.
19. Ķiploks
Pazemina holesterīna līmeni, pazemina asinsspiedienu, samazina kuņģa un resnās zarnas vēža risku.
20. Balanda
Magnija, B2 vitamīna un dzelzs avots.
21.Kviešu asni
Magniju visai dienai nodrošinās viena ēdamkarote diedzētu graudu, satur E vitamīnu.
22. Lēcas
Uzlabo sirdsdarbību, samazina krūts vēža risku. Lielisks proteīnu avots.
23. Zemes rieksti
Par 20% samazina sirds slimību risku.
24. Pupas
Samazina sirds slimību risku, ieteicamas grūtniecēm.
25. Jogurts ar zemu tauku saturu
Kalcijs stiprinās kaulus, baktērijas palīdzēs cīņā ar dažādām saslimšanām.
26. Piens ar zemu tauku saturu
Labas redzes garants, labs pret ekzēmu un alerģiju. Tajā daudz kalcija un D vitamīna.
27. Vēžveidīgie
Vitamīna B12 avots, dažādi minerāli, dzelzs, magnijs, kalcijs un citas labas lietas.
28. Lašveidīgās zivis
Galvenais omega-3 taukskābju avots, kas palīdzēs sirds slimībām atkāpties.
29. Krabjveidīgie
Cinka un B12 vitamīna avots.